Uns atres elements culturals propis

.
  • Agregar a Technorati
  • Agregar a Del.icio.us
  • Agregar a DiggIt!
  • Agregar a Yahoo!
  • Agregar a Google
  • Agregar a Meneame
  • Agregar a Furl
  • Agregar a Reddit
  • Agregar a Magnolia
  • Agregar a Blinklist
  • Agregar a Blogmarks



En est apartat ficare elements diversos, com una especie de cambra o palliça a on tot s'amontona arreu.

Un element cultural importantissim que nos identifica com a poble diferencial i diferenciat es el deport nacional, la pilota valenciana. Es un joc d'ampla tradicio, i en moltes modalitats, que li donen una diversitat que el fa molt ric i vistos. El millor llibre sobre el nostre deport es el d'Aureli Lopez(1). Hui en dia es troba agotat, pero Lo Rat Penat te un Quadern de Cultura a on se pot trobar un resum, que vos pot donar una idea molt bona de lo que es el nostre deport nacional. Des d'estos fulls vos anime a visitar els trinquets, i a aficionar-vos per este joc tan nostre. Si d'esta crida ix un planter de grans figures millor que millor.


Quadro de Josep Bru. Llargues - Valencia 1881



Un atre element important en l'idiosincrasia del nostre poble es l'amor per la musica, i la bona prova d'aço es la quantitat de bandes de musica que hi ha per tota la nacio.

La polvora i la llum dels castells artificials son unes manifestacions culturals que als valencians nos solen agradar, i formen part intrinseca de les nostres festes mes genuïnes.

L'amor al Foc encara que comu, en moltes i diverses festes escampades per tot el païs, no es privatiu ni exclusivament nostre (encara que les nostres festes mes amplament conegudes tinguen ad est element com a base), sino propi de molts pobles mediterraneus.

Els nostres balls tradicionals (la dansada) i els nostres cants (especialment el cant d'estil (albades, riberenquens, u, u i dos, u i dotze)), son manifestacions de primer orde (si es que les diverses manifestacions culturals se poden catalogar), que cal potenciar i conrear i per aixo des d'estes llinies vos emplace a que deprengau a ballar i cantar per a no perdre tot allo que nos fa un poble unic i irrepetible, tot aço es per si mateixa una mostra de nacionalisme, lluitar per conservar tots els elements culturals que nos son propis.


Danses tradicionals



Fer-vos notar que estes manifestacions culturals ans mentades (els balls i els cants) tenen poc que vore en els balls catalans, i si, per contra en els aragonesos: ¿Foren selectius en la seua invasio?, ¿cóm es que nos portaren la llengua i uns atres aspectes culturals no?, ¿o es que abans de l’invasio aragonesos i catalans "es van repartir lo que anaven a ensenyar-nos"? El nostre caracter obert i despreocupat (meninfot), tambe es una caracteristica del nostre poble, pero esta manera de ser oberta i despreocupada, no vol dir passotiste i desarrelament com fan molts per negligencia o per comoditat (tan culpable es el que nos ven, com el que no fa tot lo absolutament necessari, lo imprescindible per a evitar que nos venguen), possiblement tinga mes que vore en el caracter obert, cosmopolita i transigent del poble valencià; afable, democrata i tolerant per naturalea.

(1) Aureli Lopez i Muñoz. La Pilota Valenciana. Valencia. 1984.